Bejaka mångfalden i arbetslivet

När jag var ung juniorledare, hade jag ett tempo som var obeskrivligt högt. På den tiden fick jag privilegiet att prova galna innovativa idéer och jag tyckte själv att jag var ostoppbar. Jag tampades självfallet med äldre seniora ledare som hade ett ironiskt leende när de hade modet att låta mig prova saker som ej lyckats innan. Jag tycker om att vara effektiv och ett sätt för mig att bli ännu effektivare var att kopiera andras erfarenheter. Detta gjorde jag genom att kika vilka manliga och kvinnliga ledare som var framgångsrika och som hade en ledarstil jag beundrade. Det som är så fantastiskt med riktigt bra ledare är att deras passion ligger i att utveckla människor och deras resurser, detta gjorde att det var lätt att få ett ja på frågan om de ville vara mina mentorer.

Mångkulturella erfarenheter

Åren går och med det kommer erfarenhet, idag har jag kommit till insikt att mina seniora ledare hade varit med några vändor och för att använda en sliten idrottsdänga så visste de vilka ”bollar” som var värda att springa på och vilka var bättre att släppa och se hur de utvecklades. Min starka övertygelse är att om vi blandar ung och äldre kompetens så blir utvecklingen magisk. Vi nyttjar därmed generationernas styrkor där man provar och ifrågasätter till synes gamla beprövade idéer med erfarenhet och kompetens som samlats genom åren. Jag blir lite förvånad när vi måste arbeta hårt för att få in mångfald i våra organisationer. När jag arbetade internationellt med människor från olika världsdelar så var det inte fråga om genus, religion eller etniskt ursprung utan det var frågan om kompetens och funktion.

I olikheterna finns fördelar

I olikheter som bakgrunder, kompetenser, erfarenheter, talanger, personligheter i en organisation, finns det otroliga fördelar att hämta som skapar mervärde i organisationen. Kvinna, man, ung, äldre, heterosexuell, homosexuell, ursvensk, nysvensk – tillsammans blir våra olikheter vår styrka. Utveckla era ledare till att kunna dra nytta av mångfaldens styrkor, skapa en konkurrensfördel. Ämnet jag skrivit om är; Corporate Social Responsibility (CSR), med fokus på området mångfald. Har man kunskap, motivation och envishet till att utveckla CSR att bli en del av företagskulturen så ökar det lönsamheten. Det finns företag som är duktiga på detta så använd ”kopiera funktionen”.