Konsten att leda ett företag

När jag går fram till min häst och tittar honom i ögat så säger jag inte: jag är din chef, jag har köpt dig för 150 000. Det definierar inte mig som ledare för min häst. Jag får börja med att bygga tillit och förtroende för att utveckla en relation och förtjäna att vara hans ledare så att han väljer att följa mig. Frågan är om jag är om jag nöjd att inneha en titel som ägare och ryttare eller vill jag leva upp till titeln? Jag är en ryttare men det gör mig inte till en elitryttare som Malin Baryard-Johnsson.

Chef eller ledare

Jag möter ofta citat ”Jag är chef”, hen har gått en ledarskapsutbildning eller dylikt. ” Väldigt intressant”: tycker jag då, eftersom det inte säger mig mycket. Vilken nivå pratar vi om, vilken kompetens, är vi färdiga när vi har läst en bok, fått en titel och befattning? Vilket ansvar besitter vi när vi har tagit oss an en chef / ledareroll, vilken kompetens behöver vi för att optimera individen, laget och verksamheten. Tycker ni det är dyrt att investera i de så kallade mjuka frågorna – jag undrar om ni verkligen har råd att inte investera i dessa frågor? Även om jag inte spelar i samma liga som Malin Baryard-Johnsson så tar jag mitt ansvar som hästägare och ryttare och anlitar kompetenta tränare och andra professioner. Målet är att förkovra mig och därmed utvecklar jag vårt samarbete, samspel, kommunikation, teknik och strävar efter att bli så bra jag kan bli, för att förtjäna min plats som ledare. Jag vill ju att han förblir presterande på ett hållbart sätt. Jag strävar även efter att vi är inspirerade, arbetar med lust, glädje och har passion för den uppgift som står framför oss, på den nivå vi är på. En kontinuerlig utveckling som är som en brunn utan botten och det är det som gör det så spännande och roligt.

Få tillbaka investering

Jag är väldigt inspirerad av vad vi kan lära från idrottens värld i företagarvärlden, om vi börjar med individen så tränar idrotten på positiv mental träning samt fokuserar på vad kroppen behöver och vikten av återhämtning. Vad skulle hända om vi fokuserade på att optimera dessa tre områden, inom vårt humana kapital i företagen, skulle ROI (Return of Investment) öka? Jag följer elitryttares artiklar, bloggar, Sociala medier och budskapet från samtliga är att de arbetar på grundarbetet. Hur många repetitioner har de utfört på samma övningar genom åren för att bli elitidrottare? Om vi överför det när vi utvecklar våra organisationer; har vi satt grunden för processen och metoden, arbetar vi med verktygen på ett optimalt sätt, fortsätter vi fokusera på grundarbetet eller hafsar vi vidare?

Lagbygget

För att inte tala om idrottens kompetens inom lagutveckling, fokus på sin egna position, hur den ska fungera tillsammans med andra positioner, hur vi stödjer varandra för att uppnå bästa resultat – att ta en för laget även om det betyder att jag får sitta på bänken eller göra en tråkig uppgift. Elitryttare tränar kontinuerligt för tränare och petar i alla detaljer, allt för att uppnå bästa prestation för utvalda sportevenemang. Ramlar vi av så sitter vi upp igen – gör om, gör rätt! Det gör ingenting att göra misstag och inte få det korrekt direkt, bara vi tar vårt ansvar och lär oss. Det visar på mogenhet att erkänna att jag inte redde ut en situation. Det är modigt och smart att ta hjälp utav kompetenta profession.