Upplyftande ledarskap genom förbättrad kommunikation

Vad jag säger och du hör…

Har vi människor i chef- och ledarskapspositioner rätten att påpeka hur människor, eller andra varelser för den delen, ska vara och inte vara? Jag reagerar ibland på hur människor i olika ledande befattningar uttrycker sig och jag möter väldigt många människor som känner sig nedtryckta av feedback de får eller har fått av rekryterare, chef, ledare, coacher etc. Jag säger inte på något sätt att jag är perfekt i mitt sätt av vara och uttrycka mig. Vad jag säger, agerar och sänder ut, och hur det tolkas av mottagaren är lika omfattande som moder jord. Själv känner jag att det är ett konstant tränande för att uppnå en hög grad av kompetens inom kommunikation (ord, kropp och energi). 

Svaret på flummet

Jag har länge sökt svar på det som av så många benämns som ”flum”. Jag är, enligt vad Elaine N Aron har forskat inom, en högkänslig profil. Ett annat ord för detta, som jag föredrar mer, är energimedveten. Kort fakta, hämtat från Sveriges förening för högkänsliga, är högkänslighet ett medfött personlighetsdrag som finns hos ca 15-20 procent av den globala befolkningen. Detta är jämnt fördelat mellan män och kvinnorliksom hos de flesta djurarter. Högkänsliga personer (HSP) föds med ett känsligare nervsystem jämfört med genomsnittet samt med en hjärna som fungerar lite annorlunda än hos andra människor. Detta gör högkänsliga personer är extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. De lägger märke till mycket mer än andra och bearbetar allt på en djupare nivå. Därför behöver de mer tid och energi än andra att smälta alla möjliga former av intryck som man varje dag omges av.

Några av mina egna exempel

När jag gick i skolan slocknade jag ibland på lektionerna, till lärarnas stora förtret. Livet fortsatte och jag kunde bli otroligt känslosam. Från ilsken till ledsen för att sedan växla om till full glädje och bus, utan att kunna förklara det fullt ut, till omgivningens stora förvåning (fotbollscoacher, familj, vänner, chef/ledare etc). Ständigt fick jag ta emot kommentarer om hur jag ”borde” bete mig och även om jag var rebellisk, så transformerades jag sakta men säkert till en version av mig själv som var formad till att passa in i samhällets normer. Mitt hjärtas röst tystnade och min hjärna med dess programmeringar tog över mer och mer. 

Jag är väldigt känslig för lukter och att bli instängd i hus, lägenheter, rum med massor med människor, vars energi jag inte har koll på, är rent av skrämmande. Jag har fått feedback på att min energi är för hög och jag är för hårdnackad, och båda dessa egenskaper behövde jag som skydd. Jag hade inte de verktyg jag samlat på mig tills idag, i det förflutna. Jag får in andra varelsers känslor i mitt system, jag blev ofta väldig förvirrad innan jag fick vägledning i att förstå vad som tillhörde mig och vad som tillhörde andra.

Jakten på svar

När allt plötsligt brakade samman för mig så började jakten på svaren och ett program som heter NLC individuella ledarskapsprogram (Humanship & Leadership) föddes. Första steget var att förstå mitt mentala med verktyg som t.ex. KBT och ICF coaching. Nästa steg var att förstå kroppen, eftersom knopp och kropp hör ihop, med verktyg som osteopati, akupunktur, kiropraktik, ayurveda, PT, kost, andningsrådgivare etc. Den mest kluriga frågan att få svar på för mig personligen var det som står för flummet: själen, hjärtat, magkänslan, intuitionen, den inre rösten osv. Hur hör man skillnad på hjärnans pladder och hjärtats (mitt valda ord på flummet) visdom? Det var inte förens jag hittade böcker om kvantfysik, biocentrism och artiklar om negativa och positiva joner som jag kände klarhet i det min magkänsla ville berätta för mig. När nu dessa svar kommit till mig så kom nästa stora fråga: hur får man knopp, kropp, hjärta och själ att samspela?

Uthållighet & träning ger färdighet

Det är DIN magkänsla som vägleder dig och du ska lyssna noga till den. Kom ihåg att hjärnans pladder inte är din magkänsla, det är normer som du matats med och det är det som skapar olika kulturer. De som sjunger ut sitt hjärtats röst är t.ex. konstnärer av alla slag. När människor i exempelvis ledande positioner kommer med sina goda råd bör du känna efter i din magkänsla om det känns rätt för dig eller inte. En vän sa till mig att ”det är som Tinder, man kan swipea vänster eller höger”. Jag säger samma sak med goda råd: du kan välja att ”swipe” vänster eller höger. Låt dig inte transformeras till någon du inte är skapt att vara oavsett vad din släkt, vänner, lärare, sportcoacher, chef/ledare anser vara bäst för dig. Disciplinera ditt sinne, lär känna ditt hjärtas röst och framför allt lär känna DITT humanship, för där finns glädjen, vänligheten och godheten. Välj rätt coacher, mentorer och vägledare att träna tillsammans med. Som Kay Pollak en gång sa: ”Är det rätt så är det lätt”.