Therese berättar om sin resa från karriär i det stora företaget till egenföretagare. När hon kände att det förnuftiga vore att tacka nej, så tackade hon ja. Men till slut bestämde hon sig för att göra något annat, bli egenföretagare. Vi får veta varför hon hoppade av ett välbetalt jobb på det internationella företaget för att bli en fattig företagare. Idag driver hon företaget NLC inom ledarskap, företags- och organisationsutveckling.
Nordic Leadership Centre är namnet på Therese företag. Hon jobbar med ledarskap, företags och organisationsutveckling. Det startade med att Therese jobbade som IT-supporttekniker på Saab för ett amerikanskt IT-företag. Hon bestämde sig för att inom två år på det jobbet skulle det hända något, och det gjorde det. Hon fick möjligheten att jobba internationellt, en spännande utveckling tyckte Therese.
Hon tackade ja till det, trots att det kändes läskigt
Therese började arbete med en global kund, senare fick hon ännu större ansvar. Hon tackade ja till det, trots att det kändes läskigt. Jobbet innehöll många utmaningar, men det gick bra och slutade med ännu mer ansvar och 24 personer i gruppen. I början var Therese ”manager” och senare ”people manager”. Det handlade om att få med sig folket på banan.
Bestämde sig för att göra något annat
På det amerikanska IT-företaget lärde sig Therése allt om hårda koncept, business improvement och business development. Senare blev företaget franskt med annan värdegrund. Kombinationen av en snabb karriär, personliga händelser och jobb på ett företag vars värdegrund hon inte delade gav Therese anledning att bestämma sig för att göra något annat. Hon valde att genomgå en personlig utvecklingsresa där hon började bygga mjuka värden i kombination med de hårda.
Under hennes resa till välmående uppfann hon den ledarskapsmodell som idag används i företaget. Ett recept för att hitta tillbaka: hur ledaren skall få det humana kapitalet att fungera.
Ville jobba med det humana kapitalet
Therese ville jobba med det humana kapitalet hos sin arbetsgivare, för det läckte pengar menade hon. Men det fick hon inget gehör för så hon hoppade av sitt välbetalda jobb för att bli en fattig företagare. Det är ett beslut som hon inte ångrar.
Om man hamnar i situationer som känns fel är det många som stannar kvar i det, utan att ta sig ur. Man är rädd för en förändring och det kan leda till att man inte mår så bra. Om Therese hade stannat kvar i sitt tidigare välbetalda jobb hade hon inte mått bra. Då är det bra om det finns ett supportteam runt dig som hjälper dig att komma ur den oönskade situationen.
Som företagare kan det finnas perioder där det är tufft och allt känns hopplöst. I sådana situtationer är det speciellt viktigt att inte ge upp. Ditt supportteam kan hjälpa till genom att ta fram en morot som får dig att hålla ut.
Vill ge företagare verktyg för välmående
Therese har fått en helt annan bild av företagare sedan hon själv blev en. Företagare drivs av sitt entreprenörskap och sin passion. Hon vill ge företagare fler verktyg för att de skall kunna öka sitt välmående, som till exempel förmågan att kunna koppla av med hjälp av mental träning .
Om något känns läskigt och du vill säja nej, säj istället ja så utvecklas du. Men när du säger ja, se till att du har en kudde som tar emot dig i fallet.