Krönika

Lydiga medarbetare kontra motiverade medarbetare

av Therése Johansson
Behovstrappa

Publicerad i NLC Krönika, vår serie av krönikor på nordicleader.se Nr 4 • Oktober 2018 NLC Krönika »

Jag läste ett reportage om en ryttare från Söderköping som hade tappat sin motivation för att hon kände att hennes hästar inte hade glädjen med sig under träningen, även om de var lydiga och följde hennes order. Hon började istället arbeta med positiv förstärkning för sina hästar, något som hon även arbetar med idag. Hon kunde se att hästarna återigen hade fått träningsglädje och detta gjorde att även hon fick tillbaka sin glädje som ryttare.

Min nördiga ledarskapshjärna omvandlade genast detta till ledarskap och medarbetarskap, är det verkligen roligt att vara ledare för ett lydigt men avstängt medarbetarskap. En organisation utan dynamik, med små robotar som är glada när arbetsdagen är över? Svarar du som ledare ja på denna fråga så bör du på allvar fundera på om du ska ägna dig åt något annat. Svarar du nej på denna fråga då kan du hänga med på mina tankar nedan och därefter fundera på hur du omvandlar dem till praktik i din organisation.

Maslows behovstrappa

Vad är då tricket för att skapa motiverade medarbetare? Först och främst behöver ju medarbetaren rätt förutsättningar, precis som hästen. Här är ju Maslows behovstrappa ett utmärkt verktyg att använda oss av i våra organisationer. Maslow var en amerikansk psykolog som under mitten av 1940-talet formulerade teorin om en så kallad behovstrappa. Han hävdade att människor har många olika behov. Vissa av dessa behov är mer grundläggande än andra och måste uppfyllas innan du kan börja hantera de högre stående.

När det gäller medarbetarskap finns det också en behovstrappa, baserad på Maslows teorier men något justerad av mig. Från lågt till högt ser den ut som följande:
1) Mat, Sömn, Återhämtning, Fysisk aktivitet
2) Trygghet
3) Gemenskap, goda relationer
4) Uppskattning, positiv förstärkning
5) Medbestämmande
6) Meningsfylldhet
7) Målbild kopplad till medarbetarens målbild.

Medarbetarens behovstrappa

Medarbetarens behovstrappa

I dagens samhälle så slirar vi på många av dessa 7 punkter, det ger inte rätt förutsättningar för mig som medarbetare när jag vandrar till mitt arbete. Tänk er själva, om ni tar två eller tre steg i taget när ni går uppför trappan är risken stor att ni snubblar. Vi säkerställer att vi når steg ett innan vi ger er på steg två…

Jag anser att vi som företagare har rätten att utmana, med positiv förstärkning, vårt medarbetarskap att de tar hand om sig som resurs, genom att själva trygga sömn, intag av näringsrik och regelbunden kost, fysiska aktivitet och återhämtning. Under mina föreläsningar brukar jag ställa frågan: ”- Om jag som konsult kom till er bakfull, hade rökt tre paket cigaretter, druckit fem Red Bull, utan att ha ätit frukost, jag hade en dålig attityd eftersom min hjärna var så uttömd på energi att den inte orkar vara belevad. Hade ni anlitat mig som en konsult till ert bolag igen då?” Svaret är nej varje gång jag ställer frågan.

Därför frågar jag – vilket ansvar har ni som medarbetare att komma med batterierna rätt laddade inför arbetsdagen?

Ramverk, grunden i bolagen

Vi leker med tanken att vi har motiverat vårt medarbetarskap att skapa denna grundplåt av förutsättningar och då kan vi leka med vad vi som chef/ledare kan göra för att gå från ett lydigt medarbetarskap till ett motiverat medarbetarskap. Först och främst bör vi dumpa prestigen och även ”jag är chef ”-näsan-i-vädret-approachen. Vi behöver träna på grunden först och det är att hålla företagets ramverk (chefskap), vi pratar samma språk som ryttare, hästen behöver sin ram, struktur inger trygghet för både människor och djur. Det är en konst att utöva chefskap med positiv förstärkning. Tänk att du som chef/ledare är coach, lagkamrat och medspelare till ditt medarbetarskap. Nu så har vi rätt grogrund för att skapa motiverade medarbetare.

Hemligheten är att det är när vi som medarbetare får vara med och skissa på planen som vi känner att det är roligt, i företagarvärlden använder vi språket ”inkludering som skapar delaktighet”. Genom att medarbetaren är inkluderad i viktiga frågor och känner att hen kan påverka och driva frågor skapas motivation. En bonus är att det även skapar gemenskap och meningsfylldhet när vi får vara med och påverka resan emot målet. När vi rider och hästen gör som vi önskar klappar vi den och säger “Bra, duktig!” vilket ger att hästen en inre motivation att göra rätt. Det är en enkel metod att använda med våra medarbetare och här behöver olika profiler olika typ utav uppskattning, något som är bra att tänka på för att få rätt effekt på vår uppskattning, utav väl utfört arbete.

Belevade ursäkter

Ryttare tränar varje dag tillsammans med sin häst såväl som de träffar sin coach kontinuerligt, träningarna är systematiska och regelbundna och ofta med liknande övningar. Det man mäter är förflyttningarna som ryttare och häst gör tillsammans. Det som inte hörs så mycket från duktiga ryttare är ursäkter som ”Vi har inte tid att träna oss själva eller hästen”, ”Det går ej att mäta resultat på mjuka frågor” eller ”Vi har inte råd att investera i utveckling i mjuka frågor”. Däremot är dessa väldigt vanliga ursäkter hos chefer/ledare, så nästa gång ni känner för att använda dem vill jag att ni visualiserar Malin Baryard-Johansson och Peder Fredricsson ge samma ursäkter för deras världscuphästar. Känner ni fortfarande att det är en belevad ursäkt så läs denna krönika en gång till då jag anser att ni missat min poäng om att det finns ett stort värde att arbeta med ett motiverat medarbetarskap istället för ett lydigt medarbetarskap, både i hårda såväl som mjuka värden.

Have fun…

To the top
sv_SESvenska